SOCIAL MEDIA

sunnuntai 31. tammikuuta 2016

Heijastin

Tuo ulkosuomalaiselta jo Seutulassa unohtunut liikenneturvallisuuskapine.

Sain designer-heijastimen synttärilahjakasi talven kynnyksellä. Samalla totesin heijastimen käytön jääneen suurin piirtein samoihin aikoihin, kun ulkomaille lähdin. Kääreestä löytynytkin päätyi pariksi kuukaudeksi kynätelinettä koristamaan. Nykyisin huomaankin kulttuurikriisien iskevän kotimaankamaralla.Viime viikon Suomen-reissulla totesin jotain puuttuvan. Ketä heijastimeni kynätelineessä ilahduttaa, jos minäkin olen opintomatkalla? Olisi pitänyt napata se taskuun. Miten tässä näin kävi? Olenhan kotoisin maalta, jossa lähin katulamppu oli kuuden kilometrin päässä kotiovelta. Heijastimia oli joka takin taskussa vähintään yksi. 

Mitä etelämmäs menee, sitä enemmän heijastimia saa selitellä. Mikä se on ja miksi ihmeessä sellaisen tarvitsee. Ontuvat selitykseni unohtuvat varmasti jo saman päivän iltana. Heijastinkulttuuri sanoja myöten puuttuu. Jos ei sellaiseta osata käyttää, tuskin sitä nähdään ratinkaan takaa. Eräs ulkosuomalainen ystäväni joutuikin auton töytäisemäksi tämän mantereen itäreunalla erään pienen maan pääkaupungissa, vaikka käytti heijastinta. Pitäisi alkaa heijastinsaarnaajaksi. Hyödyllisiä ne olisivat missä vain ja lisäksi koristavat käyttäjäänsä.

Täällä meillä päin kyllä näkee keltaisia heijastinliivejä pyöräilijäiden, joskus lastentarhalaisten päällä, mutta koiran lenkittäjällä sellaista en ole nähnyt. Juoksijat puolestaan turvautuvat usein otsalamppuun, joka paitsi näyttää tietä, toimittaa myös heijastimen virkaa. Miehen mukaan heijastimet olivat muodissa 80-luvulla, mutta eivät sitten ilmeisesti enää, vaikka silloin tällöin heijastinnauhoja hiekkalaatikolla näkeekin. Tämä tosin ei tarkoita mitään. Suurin osa lasten jokasäänvaatteista tuskin on paikallista laatua.


Näkyykö teillä päin heijastimia?


4 kommenttia :

 1. Genevessä ei näy, mun ja miehen lisäksi :D Ja ton toisenkin kohdalla jouduin käyttämään pitkän linjan väsytysstrategiaa: kiinnitin örkkiheijastimen yhä uudelleen miehen reppuun kunnes se kyllästyi ottamaan sen aina uudestaan irti ^^ Ilmeisesti ei ole cool? Mun mielestä heijastimet on söpöjä ja mitään haittaahan niistä ei ole, joten olen myöskin joululahjojen kautta tehnyt heijastinlähetystyötä täällä Keski-Euroopassa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla! Mulla oli joskus vuosia sitten tapana bongata suomalaisia turisteja heijastimia etsien. Vaaleat hiukset ja heijastin - takuu varma setti. Pitää alkaa itsekin varustelemaan ystäviä ja tuttuja. Jos ne joskus on ollut cool, kyllä ne voi joskus taas tulla muotiin.

   Poista
 2. Facebookiin perustettu - Taikaviitta - siistii olla nolo! on edistänyt heijastimien käyttöä täällä Suomessa ja on nyt Someteko -ehdokas! http://www.someawards.fi/someteko-ehdokkaat-julki/

  VastaaPoista