SOCIAL MEDIA

keskiviikko 29. kesäkuuta 2016

Laatikollinen luomuvitamiineja kotiovelle toimitettuna

Yksi asia johon ei ole ollut ulkomailla vaikea tottua on se, että lähes kaiken voi tilata omalle kotiovelle. Toki toisinaan tulee tilailtua myös pakon sanelemana. Jos ei ole hajuakaan, missä uudesta kotimaasta löytyisi antennijohto puhelimeen tai lasten kenkäkauppa ja uudet kumpparit tarvitaan pikimmiten, täytyy ne tilata netistä.

Satunnaisten vaateostosten lisäksi olen jäänyt koukkuun siihen, että ruokaa ei välttämättä tarvitse lähteä marketista hakemaan, vaan senkin saa tilattua kotiovelle. Tiedän, että tämä kuulostaa ruokahifistelijöistä aivan karmealta, mutta lue postaukseni loppuun. Tykkään itsekin kokkailla ja olen tarkka tuoretuotteiden laadusta.

Tapanani on ollut tilailla peruselintarvikkeet viikon, kahden välein sekä vihannekset viikottain. Jos ja kun kauppaan lähden, ostoslista ei ole pitkä kuin nälkävuosi, vaan haen kaupasta kahta tai kolmea juttua, ja näin lapsenkin hermot ehkäpä ostosreissun juuri ja juuri kestävät, ainakin kassalle asti. 

Ruokatilaus nettimarketista

Urani nettimarkettien asiakkaana alkoi, kun lapsi syntyi. Totesin, että vauvanhoidolta ei oikein ehdi muuta kuin nukkua, joten kaipailin jonkinlaista perustavanlaatuista arjen yksinkertaistajaa ja löysin Rewe-onlinen. En halunnut käyttää kaikkea liikenevää energiaani kauppareissuihin ja niiden valmisteluun vaan varsinaisen ruuan valmistamiseen. Ennen lasta söimme sen verran harvoin kotona, että elintarvikkeiden ostelut hoidettiin viikonloppuisin ja lähinnä läheiseltä torilta, vaikka oikein hyvän juuston, viinin tai vihannesten perässä oli silloin vielä aikaa lähteä vaikka toiselle puolelle kaupunkia.

Erään kerran Saksassa suuntasin päättäväisesti markettiin tietöistä ja perjantaialkuiltapäivän orastavasta ruuhkasta huolimatta, koska olin autuaasti unohtanut naputella ruuat nettikaupan ostoskoriin ajoissa. Navigaattori kertoi marketin sijaitsevan 1,7 kilometriä (7 minuutin ajomatkan päässä) kotiovelta, joten päätin vielä ottaa tietoisen riskin ja ostaa jopa jäätelöä. Kun kurvasin autolla pois marketin parkkipaikalta, totesin tehneeni yhden emävirheen sekä yhden pienemmän mokan: kauppaan perjantai-iltapäivällä ja vielä jäätelöä! Ruuhkan ja niiden samperin tietöiden takia kotimatka kesti reilun tunnin, josta lapsi lauleskeli kanssani ensimmäiset parikymmentä minuuttia, sitten hän huusi puolisen tuntia, kunnes lopulta nukahti aivan väärään aikaan päivästä. Olisihan tämän aurinkoisen kesäiltapäivän voinut istuskella puistossakin, mutta tulipahan todettua, että ruokatilaus netistä voi olla toisinaan ihan kaikkien hermoja säästävä ratkaisu.

Luomuvihanneksia suoraan tilalta kotiovelle Englannissa ja Saksassa

Netin vihannestarjontaan puolestaan tutustuin, kun napero lähestyi puolen vuoden ikää ja raskauden loppuvaiheessa ja vauva-arjen alkuvaiheessa meitä opastanut kätilömme tuli viimeiselle kotikäynnille kertomaan meille soseiden saloista ja tarkastamaan naperon kehityksen tilan. Hän kertoi samalla, että kauden kasvikset olisi mahdollista tilata luomutilalta kotiovelle. Emme olleet uskoa korviamme: luomukasvikset kotiovelle! Miksi ihmeessä emme koskaan aikaisemmin olleet tästä kuulleet? Hän kertoi monien alueen vanhempien tilaavan viikottaisen vihanneslaatikon, koska näin ei tarvitse miettiä, mitä makua milloinkin kokeillaan. Kokeilussa olisi kauden parhaimmistoa, eli mitä ikinä luomulaatikosta löytyykään. Halutessaan voisi tilata myös tiettyjä vihanneksia tai oikeastaan mitä vain ruokatuotetta, mutta yhtä kaikki: tuoreen luomuruuan äärelle pääsisi helpommin.

Kun napero lopulta alkoi syödä tavallista ruokaa, vaihdomme vihanneslaatikon hedelmälaatikkoon, ja laatikollinen tuoreita luomuhedelmiä ilmestyi viikottain kotiovelle. Tähän oli vähän liiankin helppo tottua ja todellakin toivon, että olisin kuullut tästä mahdollisuudesta jo paljon aiemmin. Kuten aiemminkin olen jo kirjoitellut, tuoreiden ja laadukkaiden kasvisten ostaminen ei aivan joka maassa ole niin kovin yksinkertaista.

Englannissa kotiovelle tilailu ei sujunutkaan heti aivan ongelmitta. Toistuvista yrityksistä huolimatta en saanut ensimmäisten kuukausien aikana huoltoyhtiön tyyppejä kiinni (minä tyhmä jätin viestejä vastaajiin ja kuvittelin jonkun ne kuuntelevan), ja saimme kytkettyä puhelimemme ovikelloon vasta reilu viikko sitten. (En edelleenkään ymmärrä, miksi ovikello pitää kytkeä oikeaan puhelimeen. Missä on ovipuhelin?) Oli siis tuurista kiinni, saimmeko lähettien tuomia paketteja. Yleensä saimme, jos joku sattui portin lähetille avaamaan tai lähetillä sattui olemaan mukanaan tilaajan puhelinnumero, koska ovikello soitteli eetteriin. En kuitenkaan uskaltanut alkaa tilata elintarvikkeita ennen kuin tiesin, että kotiportilta sisään yrittävä saa minut varmasti kiinni.Mutta voi sitä jälleennäkemisen iloa, kun sain pitkästä aikaa luomuvihannekset ja -hedelmät taas kotiovelle! 

Luomutilalta saa tilattua kaikenlaisia elintarvikkeita oluesta jukurttiin. Kaikki on pienyritysten valmistamia tuotteita ja kaikki on luomua! Tilan nettisivuilta voi myös tarkistaa uudet yhteistyökumppanit ja lukea heidän haastattelunsa. Saksassa valinnanvaraa ei ollut ihan yhtä paljon kuin Englannissa ja siellä keskityttiin kauden tuotteisiin siinä missä Englannissa näyttäisi saavan mitä vain milloin vain. Pääpaino täälläkin näyttäisi kuitenkin olevan kauden vihreissä, mutta selvästikin kuluttajat ovat vaativampia. Jotta kylmäketju ei katkea, pakataan lihat yms. jääpalapussien kera (kuultua, ei toistaiseksi nähtyä).

Netistä saa tarkastettua laatikon sisällön reilu viikkoa ennen, ja tuotteita voi halutessaan poistaa, vaihtaa tai lisätä. Tilauksen voi perua tai laittaa tauolle milloin vain, eikä kotiovella tarvitse päivystää, jos osaa opastaa kuskin jättämään laatikon jonnekin, mikäli itse ei ole kotona. Miten ihanan yksinkertaista!

Halutessaan voi vielä kokata luomutilan kokkien reseptien mukaan. Varsinaisesta reseptiboksista löytyy kaikki reseptin vaatimat ainekset öljyjä ja mausteita myöten, kun taas vihanneslaatikossa on vain tarvittavat vihannekset. Tavallisen vihannesboksinkin valikoimaan saa reseptit mukaan.2 kommenttia :

  1. Me tilataan aina välillä Rewestä ruoat kotiin. On ihan mahtavaa, että sieltä saa melkeinpä kaiken mitä marketistakin, juusto- ja lihatiskien juttuja lukuunottamatta. Suurimmaksi ongelmaksi on muodostunut kylläkin se, että tilaus pitäisi tehdä ajoissa... Useammin kuin kerran on pitänyt todeta, että kauppaan pitää kuitenkin raahautua itse, kun kukaan ei taaskaan saanut näpyteltyä tilausta menemään hyvissä ajoin edellisenä päivänä.

    VastaaPoista
  2. Mun ja Rewen ystävyyden alkuaikoina sai juusto- ja leikkeletiskin tuotteitakin, mutta se loppui sitten aika pian ja oli mulle kyllä iso pettymys. Ymmärrän että kun asiakkaita oli enemmän, ei tarvinnut enää niin räätälöityä valikoimaa, mutta silti. Kannattaa myös testata luomutilojen viherlaatikot, jos teidän seudulla on sellaisia! Meillä väheni torillakäynnit heti ja viikonloppuisin säästyi aikaa kivemmille jutuille.

    VastaaPoista